Jízda a hudba je skvělá kombinace. Užívat si řízení a poslouchat přitom oblíbené skladby je jedním z opravdových životních potěšení.  

 

Na vývoji špičkových audiosystémů Meridian, používaných ve vozech Range Rover, Defender, Discovery a Jaguar, se podílejí známí umělci, od Billie Eilish až po Willieho Nelsona.

 

Automobilové audiosystémy urazily dlouhou cestu. V začátcích se používaly přehrávače (typicky kazetové) a reproduktory, které nebyly vyvinuty přímo pro automobily. Výsledkem byl často velký hluk, ale kvalita zvuku byla téměř vždy velmi špatná. 

 

Později se staly standardem audiosystémy, u kterých konstruktéři určili pevné body pro umístění reproduktorů a zesilovačů. A o dodávku hardwaru se přihlásili specialisté na zvukovou techniku. Není divu, že většina automobilových interiérů byla hudební noční můrou. 

 

Partnerství společnosti JLR se společností Meridian, britským výrobcem špičkových audiosystémů z Cambridge, pomohlo situaci změnit. Byl to jeden z prvních případů, kdy se zvukoví specialisté významně podíleli na designu interiéru s cílem optimalizovat hudební zážitek. Prvním společným projektem byl v roce 2010 model Range Rover Evoque a v současné době již zahrnuje všechny vozy společnosti JLR.

„Společnost Meridian má velmi holistický přístup“, říká Samantha Morrisová, account manažerka společnosti Meridian pro JLR. „Díváme se na vůz jako na celek, nesoustředíme se jen na audiosystém. Úzce spolupracujeme se všemi týmy konstruktérů a designérů společnosti JLR, včetně těch, které se zabývají materiály pro interiér, uživatelským rozhraním, designem a výběrem materiálů, s dodavateli hardwaru a dokonce i s týmem, který má na starosti hluk a vibrace. 

 

To vše jsou faktory, které mají velký vliv na kvalitu zvuku a celkový pocit zákazníka. Konzultujeme s týmy každý náš krok a snažíme se o dokonalý zvukový zážitek.“

 

Automobilový inženýr společnosti Meridian Samuel Smith je bývalý bubeník a profesionální hráč na akustickou kytaru. Hudba byla vždy součástí jeho života. Vystudoval obor hudba a nahrávání zvuku a před dvěma lety nastoupil do společnosti Meridian.  

 

„Vztah se společností JLR je úžasný,“ říká Samuel. „Spolupracujeme spolu již tak dlouho, že společnost JLR ví, co od vozů očekáváme, včetně toho, kde mají být umístěny reproduktory. Samozřejmě se vždy objevují nové výzvy, zejména když se snaží dělat něco nového. Tehdy je naše součinnost s konstruktéry opravdu důležitá. Cítíme se být součástí jejich týmu a oni zase součástí toho našeho.“ 

Filozofie moderního luxusu společnosti JLR změnila také design interiéru a ovlivnila audiosystémy. Samantha říká: „Před několika lety byly reproduktory robustní a značkové. V moderním pojetí luxusu jsou mnohem diskrétnější a často se skrývají za novými druhy textilií, kde působí esteticky nenápadně.   . Je to výzva. Myslím, že řešení těchto problémů a inovace je to, co Meridian umí nejlépe.“

 

Různé modely představují různé výzvy. Samuel říká: „Defender působí drsným užitkovým dojmem, přestože jde o velmi moderní a luxusní vůz. Největším problémem bylo, že jsme nemohli použít tolik reproduktorů. Kabina potřebovala madla, úložné prostory a dveřní přihrádky, čímž se zmenšil prostor pro reproduktory.“ Defender používá jeden z menších systémů Meridian s menším počtem reproduktorů [15 u systému Meridian Surround Sound, 11 u systému Meridian Sound; pro srovnání Range Rover jich může mít až 36]. 

 

„Museli jsme vyvinout fantastický a velmi působivý audiosystém, který stále potěší zákazníky i s menším počtem reproduktorů,“ říká Samuel. „A podařilo se. Ale byly tu i další výzvy. Povrchy modelu Defender mají také vyšší odrazivost. Více plastových a kovových dílů a méně kobercoviny. Různé materiály mají různou odrazivost a obecně platí, že koberce, kůže a měkké pěnové materiály jsou pro kvalitu zvuku vhodnější než tvrdé, více odrazivé povrchy, jako jsou sklo, kov nebo plast. Odrazivé a neodrazivé materiály je však třeba vyváženě kombinovat. Při ladění systémů s nimi počítáme, aby kvalita zvuku byla vždy optimální.“

 

Špičkové nástroje pro ladění zahrnují nejnovější technologii RE-Q, která inteligentně optimalizuje zvukový systém přesně podle akustiky poslechového prostředí. Při vývoji audiosystémů pro model Defender se ukázala jako neocenitelná.

 

Společnost Meridian ví, že z hlediska kvality zvuku může být interiér vozu velmi náročným prostředím. Samuel říká: „Existují pozitivní faktory. Víme například, kde lidé sedí, což nám pomáhá při ladění. Ladíme pro všechna sedadla, aby si všichni mohli užít skvělý zvukový zážitek. Na druhou stranu je ve vozidle spousta skla a dalších odrazivých povrchů. A reproduktory jsou málokdy v ideální pozici pro posluchače. Musíme také šetřit prostorem a hmotností. Je to opravdu výzva. Přesto je pozoruhodné, čeho všeho můžeme dosáhnout díky neuvěřitelným technologiím, které máme k dispozici.“ 

 

Hudba musí znít autenticky. To je prioritou všech zvukových systémů Meridian. „Musíte hudbu slyšet tak, jak to umělec zamýšlel,“ říká Samantha. „Musí to být realistické a autentické. To je základem naší práce.“

Užitečným nástrojem je zde technologie 3D prostorové inscenace Trifield. Ta zajišťuje realistický zvuk všech nástrojů i vokálů. Technologie Digital Precision společnosti Meridian také zajišťuje zachování nejjemnějších detailů každé skladby.

 

Rozhodujícím testem autenticity a kvality – a konečným schválením každého audiosystému – je však stále sluch. Obří seznam skladeb, který používají technici společnosti Meridian, obsahuje všechny možné žánry, aby bylo možné otestovat každý typ hudby. Samuel zmiňuje některé oblíbené. „Například skladba Season’s Trees od Danger Mouse, ve které hostuje Norah Jones, je opravdu dobrá pro testování prostorového zvuku, který zajišťují naše upmixéry. A skladba Awake od Tycho je skvělá pro testování plynulosti basů.“

 

Dalšími oblíbenými skladbami pro Meridian jsou Lost Cause od Billie Eilish (svižné bicí a ostré vokály), Moonlight in Vermont od Willieho Nelsona (detailní vokály a jasná poloha nástrojů) a Beethovenova Symfonie č. 9 (skvělá dynamika a fantastická ukázka celého rozsahu orchestru).

 

A oblíbené vozy od společnosti JLR pro celkový hudební zážitek? Samuel uvádí špičkový Range Rover, protože je to nejvyšší model a protože na něm Meridian demonstruje, jak subjektivní může být zvuk. A také Defender, který obsahuje jedenáctikanálový systém, který patří k nejzákladnějším audiosystémům Meridian, a přesto vás poslech prostě ohromí.    

 

Samantha zmiňuje Jaguar I-PACE: „Líbí se mi intimnější interiér a zvukem se můžu nechat zcela pohltit.“ 

 

Zmiňuje také jedinečné víko zavazadlového prostoru modelu Range Rover. Jednoduše ho otevřete a můžete se posadit na pohodlnou polstrovanou lavici. Aktivujete speciálně umístěné zadní reproduktory a hudbu si užíváte buď v piknik režimu, když sedíte, nebo v párty režimu, když stojíte u zadní části vozu. „Kvalita zvuku je výjimečná. Tomu se nic nevyrovná.“

VÍCE PŘÍBĚHŮ O VOZECH RANGE ROVER

Range Rover old cars parked

PŘÍBĚH VOZU RANGE ROVER

Prozkoumejte, jak jde Range Rover příkladem už od roku 1970 díky originalitě a prvotřídnímu designu.

SESTAVA PRO PŘÍLEŽITOSTNÉ SEZENÍ

Podívejte se, jak jedinečné perspektivy a integrace počítačem navrženého designu s klasickými postupy práce se dřevem vedly k inovacím.

PROZKOUMEJTE RANGE ROVER

Side view of the parked car

RANGE ROVER

Bezkonkurenční vytříbenost a luxus.

Range rover sport carpathian grey parked in parking area

RANGE ROVER SPORT

Instinktivní, působivý, nekompromisní.

Range Rover Velar with glass background

RANGE ROVER VELAR

Vytříbená elegance.

Side View of Range Rover Evoque

RANGE ROVER EVOQUE

Charismatický a sebevědomý.